Historik_header

Historia

VA Teknik grundades 1965 och är ett etablerat företag inom den skandinaviska vattenreningsmarknaden. Idag finns kunderna över hela världen och exportmarknaden ökar ständigt med kunder i bland annat Australien, Nicaragua och Nya Zeeland.

All utveckling, konstruktion och produktion sker i Sverige med ett nära samarbete mellan säljare, konstruktörer och montörer på det nybyggda kontoret och verkstaden i Viared, ett par mil öster om Göteborg. Företaget har rutiner och processer som är certifierade av DNV Certification AB och uppfyller kraven i kravdokument.

Sedan 2015 ingår systerföretaget Mellegård & Naij AB i samma koncern som VA Teknik och företagen har nyligen startat upp ett nära samarbete som kommer att bredda den gemensamma produktportfolion, ge nya distributionskanaler, samt öppna upp möjligheter för att tillsammans erbjuda kompletta lösningar inom vattenrening.

 

1965 Boråsaren Åke Carlsson startar ingenjörsfirma som konstruerar och tillverkar maskiner för vatten och avloppsreningsverk.

1972 Företaget köpts upp av Zander & Ingeström och blir en del av deras vatten- och avloppsavdelning.

1985 Plastkedjeskrapan introduceras på marknaden.

1986 Verksamheten ombildas och blir eget bolag: Zander & Ingeström – VA Teknik i Borås AB.

1988 Namnet renodlas till VA Teknik i Borås AB.

1994 Företaget köps upp av Hydria Invest.

2013 Flyttar in i de nybyggda lokalerna på Ödesgärdsgatan i Viared.

2015 Hydria Invest förvärvar systerföretaget Mellegård & Naij AB.